У чому різниця між грою в соло й у команді в Dota 2. Пояснює CaspeRRR

Які якості потрібні для гри в соло-режимі й чи додає мод Red Bull R1v1r Runes динамічності грі.
Vaqaas Mansuri

Гра в Dota 2 необов'язково зводиться до пошуку напарників і формування різних команд, зіграти можна також 1х1. У цьому режимі гравці не можуть жалітися на слабких партнерів, а буквально все залежить від них.

Та чим відрізняється соло-режим у Dota 2 від командної гри? Ми розпитали коментатора StarLadder, одного з найвідоміших коментаторів по Dota 2 Романа CaspeRRR Лепьохіна про різницю між двома режимами.

Якщо ти фанат одиночного режиму в Dota 2, перевірити всі свої навички можна на турнірі Red Bull R1v1r Runes. Зараз тривають кваліфікаційні раунди, переможці якого змагатимуться на LAN-фіналі в Києві. Більше деталей і реєстрація тут.

У чому відмінність між соло й командним режимом у Dota 2?

На перший погляд здається, що принцип гри однаковий, але насправді зі спільного можна виділити хіба лише картинку на карті. Передусім особливість гри в соло-режимі — концентрація лише на одному персонажі суперника. Ти не очікуєш ніяких вилазок з тіні чи гангів, якщо бачиш опонента. А це дозволяє більше концентруватися на процесі здобування кріпів і мікромоментах з розмінами через здоров’я.

Після об’єднання рейтингів (командного й соло) люди більш охоче грають групами й грають саме на перемогу, бо ніхто не хоче втрачати ПТС (очки). До цього об’єднання такого загостреного бажання перемагати в командному режимі не було.

У соло-режим грають люди, які втомилися від «якорів» у команді і які хочуть довести свою крутість. Є ще інша причина: у нього можна грати для відточування навичок протистояння в звичайній грі. Водночас треба розуміти, що в звичайному режимі є деталі, яких нема в соло: телепорти, перетяжки з інших ліній й інше. Тому соло-режим може допомогти підтягнути мікромоменти з кріпконтролю чи контролю рун, але повноцінним тренуванням перед звичайною грою він не буде.

Які якості потрібні гравцю для того, щоб бути крутим у соло-режимі?

Найважливіша якість для будь-якого гравця — швидкість прийняття рішень. Якщо говорити про командний режим, то там важливо також вміти опинятися в правильний час у правильному місці. А в соло-режимі — навіть складно сказати, що може зрівнятися за важливістю зі швидкістю прийняття рішень.

Крутий гравець у соло може заграти в команді, аналогічно це правило працює в зворотньому напрямку. Але треба розуміти, що для цього потрібно буде перелаштовуватися під зовсім інший стиль — збір артефактів і контроль карти відбувається по-іншому.


Та й стратегія гри відрізняється: у соло й команді перед гравцями стоять різні завдання. Зрештою зламати трон і вбити двічі суперника (або знести вежу) не одне й те саме за складністю.

Які герої найкращі для гри в соло в Dota 2?

Усе не однозначно. Якщо говорити про мене, то понад усе люблю «розборки» на Shadow Fiend — це класика жанру. Ще 14 років тому люди таким чином визначали, хто переможе! Але переважно треба дивитися за ситуацією.

Найбільше люблю персонажів з кнопками, якими потрібно влучати й показувати свій скіл. Можу виділити таку трійку найкращих для себе: Shadow Fiend, Puck і Lina.

Чи додає мод Red Bull R1v1r Runes динамічності грі?

Безперечно. Руни, наявність предметів і підвищеного рівня на старті — це те, чого не вистачає в класичному 1х1 режимі. У Red Bull R1v1r Runes відсутній період стартового «простою», поки гравці розкачуються, одразу з'являється інтерес.

Щоб звикнути до нововведень, достатньо зіграти буквально кілька партій, але якщо хочеш осягнути всі тонкощі гри цього моду й стати в ньому найкращим, треба провести в грі десятки годин.

Моя порада гравцям турніру Red Bull R1v1r Runes — збирайте метеор хаммери й тараски — перші переможці кваліфікацій уже показали, що це робоча схема!

Побачити і почути Романа CaspeRRR Лепьохіна можна буде на LAN-фіналі турніру Red Bull R1v1r Runes, який він коментуватиме 14 грудня у Київ Кіберспорт Арені. Головний переможець турніру поїде на зустріч з одним із гравців команди OG, 2-разовим чемпіоном The International.

Наверх